Ο Μπαράκ Ομπάμα... επιστρέφει, για την ομιλία του στην 100ή επέτειο γέννησης του Νέλσον Μαντέλα, τον Ιούλιο

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν… έφυγε ποτέ από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Και το αποδεικνύει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του.

Ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο, με σύμφυτο το επικοινωνιακό ταλέντο, έχει αφοσιωθεί μετά της συζύγου του στο “χτίσιμο” του μετά-προεδρικού του προφίλ. Δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά στη νέα γενιά, μέσω του νέου του εγχειρήματος, του Ιδρύματος Ομπάμα.

Πριν λίγο καιρό, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την σφοδρή επιθυμία του να “δημιουργήσει” μία νέα γενιά πολιτικών, πολύ καλύτερων από τον ίδιο και τη σύζυγό του. Μία σκέψη, που ο κεντρικός της πυρήνας επαναλαμβάνεται σε κάθε δημόσια πλέον τοποθέτησή του. Όπως στην ιστορική ομιλία που έδωσε στην Αθήνα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Μία ομιλία-παρακαταθήκη, το περιεχόμενο της οποίας είναι αδύνατο να ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Η ελπίδα που θα έρθει μέσω των ιδεών της νέας γενιάς φαίνεται ότι συνιστά αυτοσκοπό για τον Μπαράκ Ομπάμα. Μία ελπίδα που τονίζει συνεχώς. Όπως έχει κάνει και όπως θα συνεχίσει να κάνει.

 

17 Ιουλίου 2018

Αυτήν την ημερομηνία περιμένει ο πλανήτης, που θα έχει την ευκαιρία να ξανακούσει τον πληθωρικό λόγο του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνίσει μία ομιλία-σταθμό στο Γιοχάνεσμπουρκ, για την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα.

Η ομιλία θα συνδυαστεί με μία πενθήμερη συγκέντρωση νέων Αφρικανών “ηγετών”, παράλληλα με τη διοργάνωση εργαστηρίων και προγραμμάτων εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Ομπάμα, οι αιτήσεις για τα 200 προγράμματα που αναμένεται να λάβουν χώρα, έφτασαν τις 10.000.

Πώς να μην φτάσουν τον μαγικό αυτό αριθμό, όταν η μετά-προεδρική εποχή Ομπάμα ενέχει ολόκληρη την λάμψη και την ουσία που έλειπε από την 8ετή θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ;

Όλα τα δεδομένα είναι άλλωστε με το μέρος του. Όπως στο τελευταίο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στο Ναϊρόμπι, όπου συζήτησε με τη νεολαία την στρατηγική της ηγεσίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέραν όμως της θεματολογίας και της διαρκούς πεποίθησής του για την βελτίωση του μέλλοντος μέσω των νέων, ένα επιπλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των ομιλιών του τον ξεχωρίζει από την σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ. Και δεν είναι άλλο από τον σεβασμό προς το πρόσωπο του νυν πλανητάρχη, και την αποφυγή οποιαδήποτε κριτικής προς τον ίδιο.

Ένα άκρως σαγηνευτικό χαρακτηριστικό του πλέον χαρισματικού ηγέτη, που δεν απαιτεί καμία εκπαίδευση για να μεταβιβαστεί στο dna της νέας γενιάς. Αρκεί μόνο μία επανάληψη των ομιλιών του. Και ακόμα καλύτερα, μία… live “επανάληψη”, που όταν θα ολοκληρωθεί, θα μας λείπει εκ νέου.

17 Ιουλίου λοιπόν. Προσεχώς…