Ουγκάντα: κατασχέθηκαν 700 κιλά ελεφαντοστού

Φαίνεται πως το λαθρεμπόριο ελεφαντοστού καλά κρατεί, τη στιγμή μάλιστα που οι ελέφαντες απειλούνται με εξαφάνιση. Οι αρχές της Ουγκάντα κατάσχεσαν 700 κιλά ελεφαντοστού στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε. Η αξία του φορτίου άγγιζε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια και οι δράστες σκόπευαν να το μεταφέρουν στο Άμστερνταμ, όπου θα το πουλούσαν στη μαύρη αγορά. Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ελεφαντοστού βρέθηκαν και περισσότεροι  από δύο τόνοι δέρματος παγκολίνου, ενός είδους μυρμηγκοφάγου, που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές ιατρικές συνταγές της Κίνας, κάτι που το καθιστά περιζήτητο.

Ο Τζόσι Μουχάνγκι, εκπρόσωπος της Αρχής Άγριας Ζωής της Ουγκάντα, δήλωσε σχετικά:«Το φορτίο βρέθηκε σε τρία διαφορετικά κιβώτια. Το ένα περιείχε 76 χαυλιόδοντες, το άλλο 61 κομμάτια ελεφαντοστού μαζί με δέρματα παγκολίνου, και το τρίτο περιείχε μόνο δέρμα παγκολίνου».

Να σημειωθεί πως οι χαυλιόδοντες ήταν πρόσφατα κομμένοι από ελέφαντες, ενώ για την καλύτερη αποθήκευσή τους ήταν τεμαχισμένοι. Τα κιβώτια είχαν εγκριθεί για εξαγωγή από τους υπαλλήλους του τελωνείου ως εξοπλισμός επικοινωνιών που χρειαζόταν επισκευή. Οι υπάλληλοι τόνισαν πως τα κιβώτια είναι πολύ βαριά για να σαρωθούν, αλλά ομάδες παρακολούθησης άγριων ζώων επέμειναν για τον έλεγχό τους . Τον προηγούμενο Νοέμβριο χάθηκε από τις κυβερνητικές αποθήκες πάνω από ένας τόνος  ελεφαντοστού.

Το ελεφαντοστό πωλείται σε τιμή 2.100 δολαρίων το κιλό στην Κίνα, όπως υποστηρίζει οργάνωση προστασίας ελεφάντων Save the Elephants. Υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 420.000 με 650.000 ελέφαντες στην Αφρική, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις.