Ακόμη ένας διεκδικητής για την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η απόφαση του Πολ Ράιαν να μην διεκδικήσει νέα θητεία στο τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό αξίωμα των ΗΠΑ, πυροδότησε ένα όργιο φημών για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχός του, εν όψει των Ενδιάμεσων Εκλογών για το Κογκρέσο τον προσεχή Νοέμβριο.

Εκτός από τα πρώτα ονόματα που ακούγονται, μεταξύ των οποίων και εκείνο του εκπροσώπου της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκαλίς (του Ρεπουμπλικανού βουλευτή από την Πολιτεία της Λουιζιάνα, που πέρσι τον Ιούνιο είχε δεχθεί δολοφονικά πυρά σε αγώνα μπέιζμπολ στη Βιρτζίνια, τα οποία παρ’ ολίγον να του κοστίζουν τη ζωή), ένα νέο όνομα “πέφτει” στο τραπέζι.

O λόγος για τον Τζιμ Τζόρνταν, Ρεπουμπλικανό βουλευτή από την Πολιτεία του Οχάιο, και πρώτο πρόεδρο της επιτροπής “House of Freedom Caucus” που αποτελείται από συντηρητικούς και φιλελεύθερους Ρεπουμπλικανικούς βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, δημιουργηθείσα τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Τζόρνταν, βασικός αντίπαλος του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner, φλερτάρει όπως φαίνεται με την ηγεσία του Σώματος, έχοντας υποστηρικτές πολλούς από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με τον τωρινό πρόεδρο του “House of Freedom Caucus”, Mark Meadows.

Η επαλήθευση των φημών για τη διεκδίκηση του αξιώματος από τον Τζιμ Τζόρνταν, μπορεί μεν να περιορίζεται από την προβληματική φύση της επιτροπής Freedom Caucus (που περισσότερο προβληματίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρά ενισχύει την δυναμική του, καθότι προσκείμενο και στο Tea Party), ωστόσο η διεκδικητική φύση της προσωπικότητας του Τζόρνταν λειτουργεί υπέρ του.

Ίσως όχι και το απόλυτο…. φαβορί, για μία αναμέτρηση στην οποία, εκτός των δύο προαναφερόμενων προσώπων, θα είναι υποψήφιος και ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.