Συρία: Πόλεμος προ των πυλών - Ποιοι οι πιθανοί στόχοι - ΗΠΑ vs Ρωσίας και στη μέση ο Ερντογάν

Δραματικές είναι οι ώρες για τη Συρία, ενώ Ουάσιγκτον και Μόσχα δείχνουν έτοιμες για μια ισχυρή σύγκρουση πάνω από τα ερείπιά της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ανοιχτά ότι θα πλήξει τη χώρα με πυραύλους, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι εμφανίζονται έτοιμοι να μετάσχουν στην επιχείρηση.  «Οι πύραυλοί μας έρχονται! Είναι νέοι, ωραίοι και έξυπνοι… Ρωσία, ετοιμάσου», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χθεσινό τουίτερ του.

Και όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, βρετανικά υποβρύχια βρίσκονται ήδη σε απόσταση βολής από τη Συρία. Όπως αναφέρει η Daily Telegraph το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι απόψε το βράδυ.

Ποιοι θα είναι οι στόχοι σύμφωνα με το AFP

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, Γαλλία και Βρετανία, επιθυμούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Ασαντ, πως δεν θα ανεχθούν μελλοντική χρήση χημικών όπλων. Ενδεχομένως λοιπόν να χτυπήσουν στις σχετικές υποδομές, μεταξύ άλλων εργοστάσια και χώρους φύλαξης όπλων. Κάτι που βέβαια ίσως προκαλέσει την απελευθέρωση στο περιβάλλον του τοξικού αερίου.

Ίσως πάλι έχουν στόχο ό,τι έχει απομείνει από την αεροπορική δύναμη του Ασαντ, αν και η καθυστέρηση ανάμεσα στην επίθεση που έγινε την Κυριακή και τα αντίποινα σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει μεταφέρει τα μαχητικά του αεροσκάφη σε ασφαλές μέρος.

Όπως δήλωσε στο AFP η Τζένιφερ Καφαρέλα, αναλύτρια του Institute for the Study of War, στην Ουάσινγκτον. ένας ακόμη πιθανός στόχος είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντιμάιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, από όπου σηκώθηκαν τα αεροσκάφη που έκαναν την επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Ζήτημα βέβαια παραμένει και το πόσο μακριά θέλουν να φτάσουν οι ΗΠΑ: θα χτυπήσουν ιρανικές δυνάμεις κοντά στις αμερικανικές θέσεις στην ανατολική Συρία, ή θα στοχεύσουν υποδομές τις οποίες υποστηρίζει η Ρωσία; σημειώνει η Καφαρέλα: «Δημόσια, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο μόνο τον Ασαντ, αλλά και τους υποστηρικτές του».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο Πούτιν που εμφανώς στηρίζει τον Ασαντ, έχει απειλήσει με αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, αν εκτοξεύσει πυραύλους στη Συρία. Μάλιστα χθες ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε την οργάνωση «Λευκά Κράνη» πως σκηνοθέτησε την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Ντούμα, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι σύμφωνα με παρατηρητές. Μάλιστα οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία διέψευσαν την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έκθεση 500 ατόμων σε χημικά όπλα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές προκειμένου να μην χτυπήσουν κατά λάθος ρωσικούς στόχους και να μην σκοτώσουν Ρώσους συμβούλους», αναφέρει στο AFP ο Μπεν Κόναμπλ, υψηλόβαθμος πολιτικός επιστήμονας στο RAND Corporation.

«Αυτό περιορίζει σημαντικά τις επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ», τονίζει, προειδοποιώντας για μία επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων σε περίπτωση που οι ΗΠΑ σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες, είτε ηθελημένα, είτε από ατύχημα.

Συμμαχία Ιράν – Συρίας

Στο πλευρό του Ασαντ βρίσκονται οι  ιρανικές δυνάμεις, και είναι σε επιφυλακή, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η πιθανή αμερικανική πυραυλική επίθεση θα στοχεύσει εναντίον τους. Ο ανώτατος σύμβουλος της κυβέρνησης του Ιράν επισκέφθηκε ήδη τη Δαμασκό και εξέφρασε την υποστήριξη της Τεχεράνης.

Μάλιστα χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της αεροπορικής κίνησης Eurocontrol προειδοποίησε όλες τις αεροπορικές εταιρίες να προσέχουν ιδιαίτερα τις επόμενες 72 ώρες για την πιθανή αχρήστευση των συστημάτων πλοήγησης των αεροσκαφών, λόγω της πιθανότητας εκτόξευσης πυραύλων.

Την ίδια ώρα έκτακτες συσκέψεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας συγκαλεί και το Ισραήλ εν μέσω των ανησυχιών για πιθανές επιθέσεις από τις συριακές ή τις ιρανικές δυνάμεις σε αντίποινα, αν υπάρξουν αμερικανικά πλήγματα.

Ο ρόλος του Ερντογάν

Και δεν θα πρέπει να αγνοούμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είναι ξεκάθαρα ενάντια στον Άσαντ και επιθυμεί να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μάλιστα τα ξημερώματα σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. Αυτό, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.