Το εκτελεστικό διάταγμα δια χειρός... Ντόναλντ Τραμπ, για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αμερική

Πέραν της διεθνούς κατακραυγής για οποιαδήποτε πράξη έχει υποκινητή τον Αμερικανό Πρόεδρο, υπάρχουν και ειδήσεις που ενδυναμώνουν το προεδρικό προφίλ του, ακόμα και αν δεν γίνονται άμεσα (ή και καθόλου) γνωστές.

Μία τέτοια πράξη, αποτελεί η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος δις χειρός Ντόναλντ Τραμπ, με βασικό αντικείμενο την προώθηση της απασχόλησης για την μερίδα του πληθυσμού που έχει πραγματική ανάγκη από εργασία.

Το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα αναγράφει επί λέξη, ότι: “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ενδυναμώσει τους ιδιώτες, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε ομοσπονδιακά προγράμματα που είναι αποτελεσματικά για την μετακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού προς εύρεση θέσεων εργασίας και εκτός της φτώχειας”.

Με το παρόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε για ενδυνάμωση των υπαρχουσών στην σχετική νομοθεσία απαιτήσεων εργασίας, καθώς και στην επανεξέταση των παρεκκλίσεων και των εξαιρέσεων από αυτήν. Το σημαντικότερο αποτύπωμα του εν λόγω διατάγματος έγκειται όμως στην προσθήκη απαιτήσεων εργασίας σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που τις στερούνται. Στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στους ομοσπονδιακούς οργανισμούς, πως πρέπει να δώσουν την δέουσα προτεραιότητα στην προσθήκη ή την ενίσχυση των εργασιακών απαιτήσεων. Με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πετύχει με αυτόν τον τρόπο, ακριβώς αυτό που τόνισε πολύ γλαφυρά ο επόπτης των προγραμμάτων δημόσιας βοήθειας της Νέας Υόρκης, Robert Doar: “Το να κάνεις τους ανθρώπους να δουλεύουν, είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσεις να κερδίσουν οικονομική ανεξαρτησία”.

Φυσικά, οι πολέμιοι του Αμερικανού Προέδρου δεν παρέλειψαν να εκδηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους με το μέτρο. Προβαίνοντας σε σχόλια που κατονομάζουν τον Τραμπ ως ασόβαρο στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μιλώντας για “ξεχασμένους πολίτες” ήδη από την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας.