Έρευνα-σοκ για τους θανάτους αστέγων στη Μεγάλη Βρετανία

Μία έρευνα για λογαριασμό του Guardian έρχεται να προκαλέσει σοκ, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα που αντιλαμβάνεται ότι η εξαθλίωση δεν γνωρίζει σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (τα οποία και διαβιβάστηκαν στο Γραφείο Εθνικών Ερευνών, που επιβεβαίωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του αντίστοιχα δεδομένα), οι θάνατοι αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, ο αριθμός των αστέγων που εντοπίζονται νεκροί σε χώρους όπως χώροι στάθμευσης, νεκροταφεία και σε υποτυπώδεις ξενώνες, αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Ενδεικτικά, το 2013 οι νεκροί άστεγοι ήταν 31, ενώ το 2017 έφτασαν τους 70. Καθ΄ όλη την προαναφερθείσα περίοδο, ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε τουλάχιστον 230 άτομα.

Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 43 έτη, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ από το προσδόκιμο ζωής στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 90% όσων απεβίωσαν ήταν άρρενες.

Τα αριθμητικά στοιχεία της έρευνας ενδέχεται να μην έχουν καταγράψει πλήρως την φρίκη που συνοδεύει τα ευρήματα, δεδομένης της ανυπαρξίας αρχείου από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης με στατιστικά στοιχεία για τους αστέγους, και δη για τους τραυματισμούς και τους θανάτους τους.

Τέλος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η άνοδος των θανάτων οφείλεται στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό αστέγων, ως απόρροια της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης προνοιακής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης, την οποία, με αφορμή τα σοκαριστικά ευρήματα, κάλεσαν να αναλάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της φτώχειας.

Ακολουθούν τα αντίστοιχα γραφήματα: