Ο Τραμπ σχεδιάζει εδώ και… μήνες την απόλυση του Ρόμπερτ Μιούλερ

Η δύναμη για την αποπομπή του ειδικού συμβούλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, είναι στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ (όπως ο ίδιος πιστεύει).

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, κατά το χθεσινό briefing, η οποία ωστόσο δεν προσδιόρισε το αν τελικά ο Τραμπ θα κάνει πράξη ένα ακόμη από τα πιστεύω του.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εξετάσει εδώ και μήνες με τους βοηθούς του το ενδεχόμενο αποπομπής του Ρόμπερτ Μιούλερ, που ανέλαβε να ηγηθεί των ερευνών για πιθανή διασύνδεση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Τα καθόλου αμελητέα όμως «παρακλάδια» της εν λόγω συζήτησης αφορούν στον βαθμό της αρμοδιότητας που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για να πράξει κάτι τέτοιο, καθώς και στον βαθμό επηρεασμού της προεδρίας του.

Το μεν πρώτο σημείο αφορά κάποιους ειδικούς κανονισμούς που επιβάλουν ότι η απόλυση του Μιούλερ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έπειτα από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. Το δε δεύτερο, έγκειται στον καταστροφικό για τον Τραμπ αντίκτυπο αυτής της απόλυσης, αναφορικά με το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έλαβε τεράστιες διαστάσεις έπειτα από την προ λίγων ημερών έφοδο που πραγματοποίησε το FBI στο γραφείο και την οικεία του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν. Το εγγύς μέλλον είτε θα την διαψεύσει είτε θα την επιβεβαιώσει.