Τραμπ: Το «ζώο Άσαντ» θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση με χημικά στη Συρία

Σε ιδιαίτερα έντονο τόνο καταδίκασε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα της Συρίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μία ανούσια θηριωδία για την οποία φέρουν την απόλυτη ευθύνη ο Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

Επίσης, τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την χημική επίθεση, η οποία συνιστά άλλη μία ανθρωπιστική καταστροφή, που έγινε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Χθες Σάββατο, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι αναφορές για πολλά θύματα, έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση, είναι «τρομακτικές», και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, η Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι η Δαμασκός και η Ρωσία που τη στηρίζει, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη φερόμενη αυτή επίθεση, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».

«Η Ρωσία με τη σταθερή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς φέρει την τελική ευθύνη για αυτές τις βίαιες επιθέσεις», κατάληξε η Νάουερτ.

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο

Στο μεταξύ, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για τη χημική επίθεση στη Συρία.

«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας, Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Σοκαριστικές εικόνες από τη Ντούμα

Σοκαριστικές είναι οι πρώτες εικόνες μετά την επίθεση με χημικά όπλα, στην πόλη Ντούμα στη Συρία.

Διασώστες και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες εμφάνισαν συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε οργανοφωσφορικές ενώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που κλαίνε σπαρακτικά, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ