Πούτιν: Προτεραιότητά μας η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Προτεραιότητα για την αμυντική συνεργασία Μόσχας – Άγκυρας χαρακτήρισε την παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο κ. Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά κατά τη συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Η μεγαλειώδης υποδοχή

Μεγαλειώδη υποδοχή επιφύλασσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα σήμερα το μεσημέρι για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού.

Μέχρι και …άλογα έβγαλε στους δρόμους ο Έρντογάν για να υποδεχτεί τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά την επανεκλογή του, πριν 15 μέρες. Την πομπή του προέδρου της Ρωσίας, για το προεδρικό μέγαρο, συνόδευαν ιππείς, οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και ρωσικές σημαίες.

Ο Πούτιν τόνισε πως το εργοστάσιο “είναι ένα νέο βήμα για την οικονομία της Τουρκίας”, ενώ σημείωσε πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM, με το κόστος να ξεπερνά τα 20 δις. δολάρια. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Το Ακούγιου, βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Αύριο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τους δύο ομολόγους του.