Το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «σκανάρισμα» των social media 14 εκατ. αιτούντων βίζα

Μέσα στον πρώτο χρόνο Προεδρίας Τραμπ, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν και προβλημάτισαν εντόνως τον πλανήτη, ήταν τα διατάγματα του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στην Αμερική, σε μουσουλμάνους προερχόμενους από συγκεκριμένες χώρες.

Στο πλαίσιο της ισλαμοφοβίας, αλλά και της γενικότερης εσωστρέφειας της Αμερικής του Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι οι αιτούντες για χορήγηση άδειας εισόδου θα ρωτούνται επιπλέον για τα στοιχεία που αφορούν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα σχέδιο που επηρέαζε ευθύς αμέσως 710.000 αιτούντες ετησίως, όταν ο εκτιμώμενος ετήσιος αριθμός των αιτούντων για χορήγηση άδειας εισόδου στην Αμερική ανέρχεται στα 14.7 εκατομμύρια.

Το εν λόγω σχέδιο όμως επεκτάθηκε, και όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχεδόν όλοι οι αιτούντες για βίζα θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία που αφορούν στους λογαριασμούς τους στα social media κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Μία πρόταση που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 60 ημέρες, η τύχη της οποίας θα κριθεί από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Η νέα πρόταση της διακυβέρνησης Τραμπ, υπολογίζεται να αφορά 14 εκατομμύρια αιτούντων, εξαιρώντας δηλαδή από το μέτρο μόνο μερικές χιλιάδες. Πρόκειται κυρίως για εκείνους που ταξιδεύουν στην Αμερική με διπλωματικές και επίσημες θεωρήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση της πρότασης προκάλεσε πληθώρα αρνητικών σχολίων. Με τους επικριτές να κάνουν λόγο για ακόμη μία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων των μεταναστών και των κατοίκων των ΗΠΑ, μέσω ενός βαθιά προβληματικού σχεδίου, με ενορχηστρωτή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός από το… «σκανάρισμα» των προφίλ τους σε όλες τις πλατφόρμες των social media, οι αιτούντες θα καλούνται να παράσχουν πληροφορίες για τα στοιχεία παλαιότερων διαβατηρίων τους, τηλεφωνικών αριθμών και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κατέχουν, για τα διεθνή ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει, για το εάν έχουν απελαθεί από τη χώρα τους, όπως και για το εάν οι συγγενείς τους έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις.