«Οι Ρώσοι πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ», λένε οι βρετανικές αρχές

Κεντρική γραμμή των ερευνών των βρετανικών αρχών για την μυστυριώδη υπόθεση ενδεχόμενης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ είναι ότι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μια μυστηριώδη ουσία για να δολοφονήσουν τον πρώην πράκτορα.

Ο 66χρονος Σκριπάλ, που είχε αποκαλύψει την ταυτότητα δεκάδων Ρώσων μυστικών πρακτόρων στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή το απόγευμα σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας έχοντας εκτεθεί σε άγνωστη ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι Ρώσοι ενδέχεται να χρησιμοποίησαν την μυστηριώδη ουσία για να πλήξουν τον Σκριπάλ ως εκδίκηση για την προδοσία του, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μια ευρωπαϊκή πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η κύρια γραμμή ερευνών. Οι πηγές δεν έδωσαν λεπτομέρειες αναφορικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος υπήρξε συνταγματάρχης της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Δύο ημέρες αργότερα νοσηλεύονται αμφότεροι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

«Γνωρίζουμε περισσότερα για την ουσία και η αστυνομία θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις το απόγευμα για να γνωστοποιήσει ορισμένα από τα στοιχεία», δήλωσε νωρίτερα η Ραντ στους δημοσιογράφους μετά την υπουργική συνεδρίαση με θέμα το περιστατικό.

Βρετανοί ερευνητές ενημέρωσαν σήμερα την υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σχετικά με τη μυστηριώδη υπόθεση με ενδεχόμενη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ηγείται πλέον της έρευνας. Η βρετανική αστυνομία απυήθυνε μάλιστα έκκληση σε τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θέλει να μιλήσει με όποιον πιθανόν να επισκέφθηκε δύο χώρους στην πόλη, τους οποίους ο Σκριπάλ και η κόρη του εικάζεται ότι είχαν επισκεφθεί: την πιτσαρία Zizzi και την παμπ Bishop’s Mill.”

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αν το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την υπόθεση τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.
Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά πληροφορία». Όμως οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Λιτβινένκο, από το όνομα ενός πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δηλητηριάσθηκε το 2006 στο Λονδίνο με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιοενεργή ουσία.

Έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οδήγησε στις ρωσικές αρχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «πιθανόν εγκρίνει» τον φόνο του πρώην κατασκόπου, μια κατηγορία που χαρακτηρίσθηκε «αστεία» από τη Μόσχα.

Ο θάνατος του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, την 1η Νοεμβρίου 2006, είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.

Πληροφορίες: Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ