Sputnik: Αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις στην Κυπριακή ΑΟΖ για τη γεώτρηση της ExxonMobil

To ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή των γεωτρήσεων της εταιρείας ExxonMobil στη κυπριακή ΑΟΖ, μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, προστίθεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία ίσως απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στα κατεχόμενα.

Μάλιστα, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών και δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος.

Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται.

Πάντως αναφέρει ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη διακιοδοσία της.