Η ΕΕ απαντά με δασμούς σε Levi's, ουίσκι και Harley Davidson στον Τράμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

«Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του αμερικανικού ουίσκι και των τζιν Levi’s. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται. δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

Την θέση αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας σήμερα στο BBC, η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος. “Περιμένουμε την τελική απόφαση, αλλά μέχρι αυτή να γίνει γνωστή, προετοιμαζόμαστε” δήλωσε η Σεσίλια Μάλστρομ.