Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία – Ψηφίζουν 46 εκατομμύρια Ιταλοί

Πάνω από σαράντα έξι εκατομμύρια ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν σήμερα, Κυριακή 04.03.2018 για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας. Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων ιταλών. Οι κάλπες στην Ιταλία άνοιξαν στις 7 το πρωί (σ.σ. τοπική ώρα) και οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική. Το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ό, τι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέβη για τουριστική επίσκεψη στην Νάπολη με την σύντροφό του. Συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια. Το οποίο προβλέπει μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

 

Μεγάλο μέρος των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Το οποίο δεν είναι άλλο από το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

Οι τελευταίες δηλώσεις των υποψηφίων

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, 02.03.2018, οι πολιτικοί στην Ιταλία απηύθυναν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους. Κι αυτό διότι το Σάββατο, μια μέρα πριν τις εκλογές, τηρείται… εκλογική σιγή! Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν στην διαπίστωση ότι πρόκειται για κρίσιμη και άκρως σημαντική εκλογική αναμέτρηση.

«Σε σύγκριση με το να είσαι ο Ιταλός πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού θεσμού, το να ορκισθείς Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικότερα στο καλό της χώρας. Αν θέλουμε να μετράμε περισσότερο, είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός –όποιος και αν θα είναι– να εργασθεί ώστε η φωνή της χώρας να εισακουσθεί περισσότερο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια». Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς Αντόνιο Ταγιάνι.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και λόγω του ότι «είναι γιός στρατιωτικού». Και «ξέρει τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα του».

Καρφί στον Μπερλουσκόνι ο Τζεντιλόνι!

Ο δε Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε: «Η αυριανή θα είναι η σημαντικότερη ψήφος των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων». Υπενθύμισε δε ότι: «Δεν πρόκειται για μια αθλητική αναμέτρηση, την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως».

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι «η Ιταλία θα αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της οικονομίας της αγοράς, της ανοικτής κοινωνίας και του βιώσιμου κοινωνικού κράτους, ή να παρεκκλίνει της πορείας της». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ελπίζει, πάντως, ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα καταφέρει να πάρει περισσότερες ψήφους από τα Πέντε Αστέρια.

Ο βουλευτής και προβεβλημένο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, υπογράμμισε:

«Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Ως κίνημα, είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε από κοινού λύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα και να ψηφίσουμε τα σχετικά μέτρα. Κάτι που δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υπόγειες, ούτε συνολικές συμφωνίες. Φυσικά, έχουμε εξελιχθεί. Πριν πέντε χρόνια ήμασταν μια δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία ήθελε να μπει στο κοινοβούλιο, να γίνει πιο ισχυρή και να αποτρέψει την έγκριση απαράδεκτων μέτρων. Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, όμως, το κίνημά μας εξελίχθηκε και μπορώ να πω ότι μετατράπηκε στη μόνη, μαζική πολιτική δύναμη της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ