Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Χωρίς τη συγκατάθεσή μας καμία έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ!

Προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι στις γεωτρήσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεση των τουρκοκυπρίων. Όπως είπε: «Χωρίς τη συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο κι ότι ο Μακρόν του ζήτησε να κρατήσει ήπια στάση στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ: «Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «και ο βορράς και ο νότος έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου με ποιους και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί».
Όσο για το αν η Τουρκία πραγματοποιήσει επίσης έρευνες στη Μεσόγειο, απάντησε: «ασφαλώς και θα κάνουμε, δεν υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τους ελληνοκύπριους. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απέδειξε πως δεν μπορούν να γίνουν έρευνες χωρίς τη… συγκατάθεση του: «Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλουν. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».