Μετράει εχθρούς και θύματα ο Ερντογάν - Οκτώ Τούρκοι νεκροί στην Αφρίν - ΗΠΑ κι Αρμενία απέναντί του

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε 13 τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Με αυτόν τον απολογισμό, τον οποίο ο τουρκικός στρατός γνωστοποίησε σε δύο ξεχωριστά δελτία τύπου, η σημερινή ημέρα αναδεικνύεται σε μία από τις φονικότερες για την Άγκυρα μετά την έναρξη των στρατιωτικών της επιχειρήσεων εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν, την 20η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι τραυματίες “απομακρύνθηκαν ταχέως” από την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας  ενημερώθηκε σχετικά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του στρατού και τον υπουργό Εσωτερικών. Εξέφρασε  τη βαθιά λύπη του για τους «μάρτυρες» στρατιώτες και ευχήθηκε ο Θεός να βοηθήσει εκείνους που τραυματίστηκαν, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Από τις ΗΠΑ δε, οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα δεν σταματούν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέδωσε τη δεύτερη μέσα σε διάστημα σχεδόν 24 ωρών. Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον: πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Συρία περιλαμβάνει και την Αφρίν. Επανέλαβε ακόμη ότι ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του «επιτρέπει» μόνο τις επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, η αλ Νούσρα και όχι κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων (σ.σ. οι οποίοι είναι και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ).

Παράλληλα, η Άγκυρα έχει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο να αντιμετωπίσει: αυτό της Αρμενίας, που προχώρησε στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία- ορόσημο με στόχο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα. «Όμως η Άγκυρα δεν έκανε ούτε ένα βήμα για την επικύρωση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά επιπλέον δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν σκόπευε να το κάνει» τόνισε ο ο πρόεδρος  Σαρκισιάν.

Μία κίνηση που ακόμη δεν έχει απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος.