Βρετανία: H πρώτη γυναίκα Black Rod ανέλαβε καθήκοντα στη Βουλή των Λόρδων (φώτο+βίντεο)

Η Σάρα Κλαρκ ανέλαβε τα καθήκοντα του προκάτοχου της, Ντέιβιντ Λίκι, ο οποίος ήταν «Gentleman Usher of the Black Rod» από το 2011.

Η Σάρα, πριν αναλάβει επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων, ήταν υπεύθυνη διοργάνωσης του ετήσιου τουρνουά του Γουίμπλεντον.

«Η Βουλή των Λόρδων είναι το μέρος όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι τόσο σημαντική. Ανυπομονώ να ξεκινήσω τη δουλειά» είχε δηλώσει η Κλαρκ όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της.

Ιστορικά

Η θέση του τιτλούχου της «Μαύρης Ράβδου» δημιουργήθηκε το 1348, την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ. Ο βασιλιάς καθιέρωσε ένα συμβούλιο, το οποίο όμως είχε ανάγκη από κάποιον να φέρει σε πέρας τις εργασίες του. Έτσι, ο βασιλιάς δημιούργησε μία ιδιότυπη θέση «διαχειριστή», ο οποίος θα αναλάμβανε αυτό το έργο.

Ο 1ος «Gentleman Usher of the Black Rod»

Όποιος γινόταν «Διαχειριστής» έπαιρνε μία εβένινη ράβδο (Black Rod), ώστε να αναγνωρίζεται το αξίωμά του. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που είχε ο Black Rod ήταν να καλεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στις ομιλίες του μονάρχη. Όπως αναφέρεται και στο τελετουργικό ο «Gentleman Usher of the Black Rod» τη στιγμή που φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων κλείνει η πόρτα κατάμουτρα ως υπενθύμιση των αγώνων των βουλευτών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τον μονάρχη.

Εκείνος χτυπά την πόρτα τρεις φορές με την εβένινη ράβδο που του έχει δοθεί και τού επιτρέπεται να εισέλθει, ώστε να προσκαλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων, από τη στιγμή που ο μονάρχης δεν μπορεί να μπει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκτός από τα τελετουργικά καθήκοντα, ο Black Rod είναι επικεφαλής μιας ομάδας 30 υπαλλήλων που φροντίζουν για την καθημερινή λειτουργία της Βουλής των Λόρδων και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διατήρησης της τάξης. Ακόμα μια ευθύνη που έχει είναι να διοργανώνει τις επισκέψεις των αρχηγών κρατών και άλλων κρατικών εκδηλώσεων.

«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι τη Σάρα Κλαρκ στη θέση του Black Rod. Επειδή είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση, είναι μία ιστορική στιγμή για τη Βουλή», τόνισε ο Λόρδος Φάουλερ, (Πίτερ Νόρμαν Φάουλερ) επικεφαλής της Βουλής.

Η Σάρα Κλαρκ έχει ήδη συναντηθεί με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η βασίλισσα διορίζει τον Black Rod, αφού γίνει πρώτα σύσταση επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων.

«Για πολλά χρόνια είχα την τύχη να δουλεύω στην καρδιά των πιο πολύπλοκων εκδηλώσεων και θεσμών του κόσμου. Η ευκαιρία που μου δίνεται να συμμετάσχω σε μια τόσο έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα είναι ένα μεγάλο προνόμιο» ανέφερε η Σάρα Κλαρκ.