Λονδίνο: Συνεδρίαση Υπουργών Εξωτερικών από 22 χώρες κατά του Ισλαμικού Κράτους

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών από 22 χώρες πραγματοποιείται στο Λονδίνο με απώτερο στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο διεθνής συνασπισμός καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ διεξάγει από τον Αύγουστο αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών, ωστόσο ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ επέμεινε πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα εν όψει της συνόδου.

Μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι οι χώρες αναζητούν τρόπους για να φρενάρουν τη στρατολόγηση νέων μελών, να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης και να αποκρούσουν το «αφήγημα» του Ισλαμικού Κράτους. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης την παροχή μεγαλύτερης στρατιωτικής συνδρομής σε όσους μάχονται το Ισλαμικό Κράτος από εδάφους, καθώς και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της εκστρατείας των τζιχαντιστών.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Γαλλία έχουν αυξήσει περαιτέρω την πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις για ορατά αποτελέσματα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για να προεδρεύσει της διάσκεψης μαζί με τον Φίλιπ Χάμοντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές ελπίζουν ότι με αυτού του είδους τις επιθέσεις θα διαλύσουν τη συμμαχία.

«Αλλά, στην πραγματικότητα, οι πράξεις τους έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μας φέρνουν κοντά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» υπογράμμισε με νόημα.

Από την πλευρά της η Europol εκτιμά ότι έως και 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία για να προσχωρήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν φτάσει στο πεδίο της μάχης για να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.