Ρωσία: Βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροσκάφους-Βίντεο από τη στιγμή της συντριβής

Εντοπίστηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους Antonov-148, το οποίο συνετρίβη χθες, λίγο μετά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 71 επιβαίνοντες.

«Εντοπίστηκε το δεύτερο “μαύρο κουτί”», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.

Στο μεταξύ η αεροπορική εταιρεία Saratov Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148.

«Η διοίκηση της Saratov Airlines αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148. Ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη συντριβή

Την μοιραία συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή 71 ανθρώπων, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας. 

Στο video διάρκειας μερικών δευτερολέπτων που, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, δείχνει τη στιγμή της τραγωδίας, φαίνεται μια έκρηξη και κομμάτια να εκτοξεύονται στον αέρα. Στο βάθος φαίνεται μια πυρκαγιά και μια στήλη καπνού να χάνεται στο χιονισμένο τοπίο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν πρόκειται για την άτρακτο του αεροσκάφους ή κάποιο τμήμα του, αλλά το ντοκουμέντο αναμένεται να παράσχει σημαντικά στοιχεία στους ειδικούς που ερευνούν τα αίτια της τραγωδίας.

 

Στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ οι σοροί των επιβατών και των μελών του πληρώματος «δεν μπορούν να αναγνωρισθούν». Οι αρχές ετοιμάζονται να πάρουν δείγματα DNA από τους συγγενείς τους για να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μια «τεράστια» έκρηξη, ενώ όπως είπαν ακολούθησαν ο ήχος κινητήρων που σβήνουν και στη συνέχεια μια «νεκρική σιγή».

Το αεροσκάφος της εταιρίας Saratov Airlines συνετρίβη χθες Κυριακή, μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Εκτελούσε εσωτερική πτήση και σε αυτό επέβαιναν 65 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Προορισμός του ήταν το Ορσκ, στα Ουράλια, πόλη 1.000 μίλια (σ.σ. σχεδόν 1.600 χιλιόμετρα) από τη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του. Αρχικά αναφέρθηκα ότι συγκρούστηκε στον αέρα με ελικόπτερο κι ότι βρέθηκαν συντρίμμια δεύτερου σκάφους στο σημείο, κάτι που διαψεύστηκε. Μια άλλη εκδοχή που εξετάζεται, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είναι κατά πόσον εξερράγη ο ένας από τους κινητήρες του An-148 μόλις 10 λεπτά μετά την απογείωση. Πάντως δεν υπάρχουν ως τώρα ενδείξεις που να παραπέμπουν σε τρομοκρατική ενέργεια.

Μάλιστα ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το πλήρωμα δεν ενημέρωσε για προβλήματα πριν την πτώση του αεροσκάφους. «Δεν αναφέρθηκαν τεχνικά προβλήματα από το πλήρωμα του αεροσκάφους», είπε η Σβετλάνα Πετρένο της εξεταστικής επιτροπής.

Ωστόσο ανακρίνονται ήδη μέλη του προσωπικού του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο που μετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους, καθώς και οι εργαζόμενοι την ώρα του δυστυχήματος στον πύργο ελέγχου.

Το μαύρο κουτί έχει βρεθεί και η εξέταση των δεδομένων του αναμένεται να φωτίσει την υπόθεση.

Τα συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη διασκορπίστηκαν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο της συντριβής.

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, η Νεντέζντα Κράσοβα που ταξίδευε μαζί με την 32 χρονη μητέρα του, Οξάνα, είναι το μικρότερο θύμα της μοιραίας πτήσης.  Όπως και πολλοί από τους επιβάτες του αεροσκάφους, η Νεντέζντα και η μητέρα της κατάγονταν από το Ορσκ, μία περιοχή του Όρενμπουργκ, η οποία έχει κηρύξει ημέρα πένθους τη Δευτέρα.

Η 5χρονη Νεντέζντα Κράσοβα με τη μητέρα της, Οξάνα: