Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διοργάνωσε στρατιωτική παρέλαση την παραμονή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων(φώτο)

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διοργάνωσε στρατιωτική παρέλαση με χιλιάδες στρατιώτες στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγιάνγκ την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρέλαση για την επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας γινόταν κάθε χρόνο και επί σαράντα συνεχή έτη τον Απρίλιο και το γεγονός ότι φέτος διεξήχθη τη συγκεκριμένη ημέρα προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap η στρατιωτική παρέλαση άρχισε γύρω στις 10:30 πμ τοπική ώρα με τη συμμετοχή 13.000 στρατιωτών και την παρακολούθησαν 50.000 Βορειοκορεάτες.

Η κρατική τηλεόραση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί να προβάλει ταινίες πατριωτικού περιεχομένου, χωρίς, όμως, να προβάλει ζωντανά την παρέλαση για την 70η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

 

Αν και περίμεναν ότι ο Κιμ θα επιδίδονταν σε μια επίδειξη για τα στρατιωτικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, δεν επετράπη από τις αρχές να καλυφθεί δημοσιογραφικά το γεγονός από ξένα μέσα, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά.

Με βάση όσα δήλωσε ο Ζενγκ Ουάνγκ, διευθυντής του Center for Peace and Conflict Studies του Πανεπιστημίου Seton Hall του Νιου Τζέρσι, μπορεί ο βορειοκορεάτης δικτάτορας να ήταν συγκρατημένος, για να μην φανεί επιθετικός τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η Πιονγιάνγκ απέρριψε την κριτική που δέχθηκε για την παρέλαση, λέγοντας πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας του Εργατικού Κόμματος “Rodong Sinmun” στην Πιονγιάνγκ «Είναι ζήτημα κοινής λογικής για κάθε χώρα στον κόσμο να παίρνει σοβαρά την ίδρυση των ενόπλων της δυνάμεων και να την τιμά με μεγάλες εκδηλώσεις».

Η Βόρεια Κορέα ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν αύριο στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, όπου θα παραβρεθεί η αδερφή του βορειοκορεάτη μονάρχη, Κιμ Γιο-Γιονγκ. Την τελετή θα παρακολουθήσει και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ελπίζοντας η Β.Κορέα να μην χρησιμοποιήσει την περίσταση για να αναδείξει τις επιδιώξεις του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική παρέλαση δεν θα επηρεάσει τη «δυναμική» των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Λι Χι-Μπεόμ πρόσθεσε ότι οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας (UN Olympic Truce Resolution) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η εφαρμογή της εκεχειρίας αρχίζει επτά ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και λήγει την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους.