Ιράν: Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα επειδή δεν φορούσε μαντήλα(φώτος+βίντεο)

Ακόμα μία γυναίκα συνελήφθη στο Ιράν από τις Αρχές στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε μαντήλα, καθώς παρενέβη το νόμο που υποχρεώνει τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους να φορούν μαντήλι στο κεφάλι.

Η Ναγκρές Χοσεϊνί ανέβηκε σε ένα βάθρο φορώντας ένα φαρδύ παντελόνι με πουλόβερ, έβγαλε τη μαντήλα της και την κρέμασε σε ένα ξύλο που κρατούσε. Το περιστατικό αυτό συνέβη σε πολυσύχναστο σημείο στην πρωτεύουσα, όπως είχε γίνει και με μία ακόμα γυναίκα που συνελήφθη για τον ίδιο λόγο ένα μήνα πριν.

Στα social media πολλές Ιρανές έχουν ανεβάσει φωτογραφίες αλληλεγγύης, με τις μαντήλες τους κρεμασμένες σε κλαδιά, για την Βιντά Μοβαχεντί που συνελήφθη και έμεινε ένα μήνα στο κρατητήριο με την μόλις 20 μηνών κορούλα της.

Οι δύο γυναίκες είναι μέλη του κινήματος αντίστασης στον ενδυματολογικό κώδικα του ισλαμισμού.


Η Μοχαβεντί, το «κορίτσι της οδού Ενγκελάμπ», είχε ανέβει και εκείνη σε ένα βάθρο βάζοντας τη μαντήλα της σε ένα ξύλο, όπως αποκάλυψε η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει τιμηθεί το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το μήνυμά της Μοχαβεντί είναι σαφές, πολλά κορίτσια και γυναίκες έχουν φθάσει στα όριά τους εξαιτίας αυτής της βίας» (της ισλαμικής μαντίλας), όπως είπε η δικηγόρος της στον λογαριασμό της στο Facebook, ενώ συνεχίζει «Αφήστε στις γυναίκες τον έλεγχο του σώματός τους!».