Σεργκέι Λαβρόφ: "Θα προτιμούσα όλες οι χώρες να υιοθετήσουν την φιλοσοφία της συνεργασίας, όχι της δικτατορίας"

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολίασε την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την Κατάσταση της Ένωσης, λέγοντας ότι φανερώνει πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί αν είναι “το νούμερο ένα” και την συνεχή επιδίωξή της για παγκόσμια κυριαρχία.

Ο Λαβρόφ, είπε ακόμα, πως στο Βερολίνο θα επιδιώξει άμεση εκεχειρία για την ουκρανική κρίση.

Συνεχίζοντας τα σχόλιά του για την ομιλία του Ομπάμα: “Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την οικονομία της μεσαίας τάξης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου ότι η χώρα του υποστηρίζει την αρχή ότι τα μεγαλύτερα κράτη δεν μπορούν να τρομοκρατούν τα μικρά.

Υπερασπιζόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση και υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία.

Δεν μπορούν να είναι πρώτοι μεταξύ ίσων. Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης και δεν αξιολογούν καθόλου τα δικά τους βήματα με κριτική ματιά”, ήταν η απάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

“Η χθεσινή ομιλία του προέδρου δείχνει ότι στο επίκεντρο της αμερικανικής φιλοσοφίας βρίσκεται μόνο ένα πράγμα: ‘Είμαστε το νούμερο ένα κι όλοι οι άλλοι πρέπει να το σέβονται’. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και δεν μπορούν απλώς να είναι πρώτοι μεταξύ ίσων. Αυτή η φάση θα περάσει, αν και θα χρειαστεί χρόνο.” είπε ο κ. Λαβρόφ.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου σημείωσε μεταξύ άλλων: “Θα προτιμούσα όλες οι χώρες να υιοθετήσουν την φιλοσοφία της συνεργασίας, όχι της δικτατορίας”.