Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: "Αναγκαίες παραβιάσεις" από την αστυνομία

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με αφορμή τη γιορτή της αστυνομίας, παραδέχτηκε τις “αναγκαίες παραβιάσεις” της αστυνομίας, υπερασπίστηκε ωστόσο την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
“Κανείς δεν είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως θέλω να πω ότι η Αίγυπτος βιώνει μια έκτακτη κατάσταση”, δήλωσε ο Σίσι με αφορμή τη γιορτή της Αστυνομίας.
“Και θέλω να πω επίσης στους αστυνομικούς: είναι δυνατόν να μην υπάρχουν παραβιάσεις; Θα γίνουν παραβιάσεις. Όμως εμείς εγκρίνουμε αυτές τις παραβιάσεις; Όχι. Τις αποδεχόμαστε; Όχι”.
Ο Σίσι υπερασπίστηκε τις επιχειρήσεις που διεξαγάγουν οι δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Σινά, θέατρο επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι τις πραγματοποιούν ως αντίποινα για την καταστολή των διαδηλωτών που πρόσκεινται στον πρώην
πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους είπε πως σε διάστημα ενός έτους, 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή «έστρεψαν όπλα εναντίον της αστυνομίας ή του στρατού”.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 955 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, όμως «οι μισοί και πλέον εξ αυτών στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Παρουσιάζω τα στοιχεία αυτά καθώς καταδεικνύουν ότι προσέχουμε να μην φυλακίζονται αθώοι”, κατέληξε ο πρόεδρος
Να σημειώσουμε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία υπήρξε ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην εξέγερση του 2011.
Οι διαδηλωτές είχαν εκείνη την εποχή επιλέξει την ημέρα της γιορτής της αστυνομίας, την 25η Ιανουαρίου, για να κατακλύσουν τους δρόμους.