Αισιόδοξη η Μέρκελ για τις διερευνητικές συνομιλίες με τον Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την συνάντηση των τριών αρχηγών, της ‘Ανγκελα Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD). Δύο ώρες αργότερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Αισιόδοξη η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως είναι «αισιόδοξη» κατά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ηγέτης των οποίων Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα θέσει κόκκινες γραμμές κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Σουλτς: δεν θα θέσω κόκκινες γραμμές κατά την έναρξη των συζητήσεων

O κ. Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει μα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ και το SPD έχουν προγραμματίσει πέντε ημέρες συνομιλιών προκειμένου να δουν αν μπορούν να εξεύρουν αρκετό κοινό έδαφος ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβέρνησε στη Γερμανία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) -του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία- δήλωσε πως προσέρχεται στις συνομιλίες με «πολύ καλή διάθεση» και είπε πως το κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενδεικτικό του αυστηρού και «εντατικοποιημένου» χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί είναι ότι προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες: Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη.

Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς