Βρετανική φρεγάτα "συνόδευσε" ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα

Φρεγάτα του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού «συνόδευσε» ρωσικό πολεμικό πλοίο που πλησίαζε τα βρετανικά χωρικά ύδατα την ημέρα των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, νέα ένδειξη των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Η φρεγάτα HMS St Albans εστάλη το Σάββατο κοντά στη ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov στη Βόρεια Θάλασσα, για να «παρακολουθήσει τη δραστηριότητά της σε περιοχές εθνικού συμφέροντος» και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στο Πόρτσμουθ, στο λιμάνι της, προσθέτει.

«Δεν θα διστάσω να υπερασπιστώ τα χωρικά μας ύδατα ούτε θα ανεχθώ οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας», δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Γκέιβιν Ουίλιαμσον. «Η Βρετανία δεν θα επιτρέψει ποτέ τον εκφοβισμό της όταν διακυβεύεται η προστασία της χώρας μας, του λαού μας και των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

Το υπουργείο του ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε «αύξηση» της δραστηριότητας των ρωσικών πλοίων κοντά στη Βρετανία την περίοδο των εορτών. Το περιπολικό σκάφος HMS Tyne εστάλη την Κυριακή για να συνοδεύσει «ρωσικό πλοίο συλλογής πληροφοριών» στη Βόρεια Θάλασσα και στη Μάγχη, και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο εστάλη για να παρακολουθήσει δύο άλλα ρωσικά πλοία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το HMS St Albans είχε σταλεί για να συνοδεύσει δύο ρωσικά πολεμικά πλοία: ένα αεροπλανοφόρο και ένα καταδρομικό.

Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο, οι επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον και της ρωσικής Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στη Μόσχα την Παρασκευή. Ήταν η πρώτη διμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια των δύο χωρών να «προχωρήσουν μπροστά» παρά την επίμονη αντιπαράθεσή τους σε πολλά θέματα έπειτα από χρόνια ψυχρών σχέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ