Κοινοβουλευτική ήττα για τη Μέι -Σε κίνδυνο το Brexit;

Ταπεινωτική ήττα υπέστη το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν βουλευτές από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπερψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου για το Brexit, η οποία περιορίζει τις εξουσιες των υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης και δίνει το δικαίωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκήσει «βέτο» στην τελική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις προσπάθειες της Μέι, δώδεκα κυβερνητικοί βουλευτές συντάχθηκαν τελικά με την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να υπερψηφιστεί η τροποποίηση με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά».

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε. Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.