Τσετσενία: Πορεία κατά του Charlie Hebdo

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία που διοργανώθηκε στην Τσετσενία κατά των σκίτσων του Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της κυρίως μουσουλμανικής αυτής περιοχής της Ρωσίας κατήγγειλε τα σκίτσα ως “χυδαία και ανήθικα”.

“Θα πραγματοποιήσουμε με αποφασιστικότητα διαμαρτυρία κατά της χυδαιότητας, της ανηθικότητας, της έλλειψης πολιτισμού και της ξεδιαντροπιάς εκείνων που φιλοτέχνησαν τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ (Η Ειρήνη Μαζί του). Προειδοποιούμε δημοσίως ότι δεν θα ανεχτούμε παρόμοιες ενέργειες”, έγραψε ο τσετσένος ηγέτης στο ίντερνετ λίγο πριν από την πορεία.

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες της Τσετσενίας, υπήρχαν συνθήματα όπως: “Κάτω τα χέρια από τον Προφήτη Μωάμεθ” και φώναζαν “Allahu Akbar” (Ο Θεός είναι μεγάλος) στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας Γκρόζνι, ο οποίος ανακατασκευάστηκε μετά τους δύο πολέμους για αυτονομία της περιοχής αυτής στον Βόρειο Καύκασο.