Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν-Στη φυλακή 8 πρώην υπουργοί του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία. Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης.

Ο δικηγόρος του κ. Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.Ένταλμα εκδόθηκε και εναντίον των τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο μαζί του.

Παράλληλα, δικαστής διέταξε την προφυλάκιση οκτώ μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζδεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.

Πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.