"Δεν ήμασταν έτοιμοι για ανεξαρτησία" δηλώνει Καταλανός πρώην υπουργός

Πρώην υπουργός της καθαιρεθείσας περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας υπό τον Κάρλες Πουτζντεμόν παραδέχτηκε σήμερα ότι η περιφέρεια δεν ήταν απολύτως έτοιμη για την ανεξαρτησία, μολονότι το τοπικό της κοινοβούλιο προχώρησε στην ανακήρυξή της, την περασμένη Παρασκευή.

«Αυτή η διαδικασία της ανεξαρτησίας άρχισε από την πλάνη ότι θα ήταν εύκολη, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς συνέπειες», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Rac1 ο Σάντι Βίλα, πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, ο οποίος παραιτήθηκε την παραμονή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

«Πέρα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας, υπάρχουν τα γεγονότα», πρόσθεσε ο μετριοπαθής εθνικιστής πολιτικός που μέχρι την τελευταία στιγμή προέτρεπε να γίνει διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης για να αποφευχθεί η διάσπαση και να μην τεθεί υπό κηδεμονία η Καταλονία.

«Πού είναι το υπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να ιδρυθεί; Πού είναι η υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης που θα έπρεπε να θεσπιστεί; Πού είναι ο έλεγχος των λιμένων, των αεροδρομίων;», διερωτήθηκε.

«Όλοι εκείνοι που, ίσως χωρίς να θέλουν να εξαπατήσουν κανέναν αλλά από υπερβολική πίστη, από αφέλεια, έλεγαν ότι όλα ήταν έτοιμα θα πρέπει τώρα να δώσουν εξηγήσεις», εκτίμησε ο Σάντι Βίλα, μέλος του κεντρώου – κεντροδεξιού PdeCat, κόμματος του κ. Πουτζντεμόν.