Βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ραχόι

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαδρίτης στην απόφαση της τοπικής Βουλής της Καταλονίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την  Ισπανία. O πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση της καταλανικής βουλής και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.

«Χτες, ο ηγέτης της Καταλονίας είχε την ευκαιρία να επιστέψει στη νομιμότητα και να προκηρύξει εκλογές. Είναι αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία της καταλανικής κοινωνίας. Αλλά δεν ήθελε να το κάνει. Ετσι, η ισπανική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρει τη νομιμότητα και αποφάσισε να προκηρύξει τις εκλογές» δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός.

Τι λέει η Ευρώπη:

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα, λέει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».

Στο tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ειρωνικά ο Κάρλες Πουτδεμόν με δική του ανάρτηση στο Twitter.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη του διαλόγου κι όχι τον διάλογο της δύναμης», απάντησε με εμφανή ειρωνεία ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν.

Μετά τις ειρωνείες στον Τουσκ, ο Πουτζδεμόν σε νέο tweet του ανέφερε: «Η Καταλονία είναι και θα είναι ένα μέρος ελευθερίας. Σε καιρούς δύσκολους και σε καιρούς χαράς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ»

Η στήριξη ΗΠΑ στην Μαδρίτη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξή της στην «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Επίσης ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, είπε πως η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.

Διαφωνεί και η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, σε μήνυμά της στο Twitter εξέφρασε τη διαφωνία της στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Όπως δήλωσε: «Όχι στο όνομά μου»