Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της απ' την Ισπανία (pic&vid)

Υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας τάχθηκε το κοινοβούλιο της Καταλονίας, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, μετά από έναν μήνα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Είχε προηγηθεί πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας από τα κόμματα του τοπικού Κοινοβουλίου που υποστήριζαν την ανεξαρτησία.

Έξω από το Κοινοβούλιο γίνεται χαμός, με χιλιάδες οπαδούς της ανεξαρτησίας να πανηγυρίζουν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, ενώ άρχισαν να τραγουδούν και τον εθνικό ύμνο.

«Κερδίσαμε την ελευθερία να οικοδομήσουμε μία νέα χώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας.

Η αντίδραση του Ραχόι

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει, ήδη, την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ενώ, όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν την ψηφοφορία, οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή και δεν ψήφισαν τελικά.

Στο άκουσμα της τελικής καταμέτρησης συνέστησε ”ψυχραιμία” από πλευράς όλων των Ισπανών, με μήνυμά του στο Twitter.

«Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Μαδρίτη.