Εμπόριο οργάνων στις ΗΠΑ – Δημοσιογράφος του Reuters αγόρασε σπονδυλική στήλη και κεφάλια

Στις ΗΠΑ όσο εύκολο είναι να αγοράσεις τρόφιμα από το σουπερ μαρκετ άλλο τόσο εύκολο είναι να αγοράσεις και … ανθρώπινα όργανα.

Το Reuters με ρεπορτάζ του καταδεικνύει πόσο εύκολη είναι αγορά ανθρώπινων οργάνων με στοιχεία που συγκλονίζουν.

«Μετά από μερικά e-mails, ένας έμπορος ανθρωπίνων οργάνων πούλησε στον δημοσιογράφο του Reuters, Brian Grow, δύο κεφάλια και μια σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη προήλθε από έναν νεαρό άνδρα. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν καν να τον θάψουν. Και λένε πως δεν γνώριζαν πως το σώμα του επρόκειτο να πωληθεί».

Με αυτή την εισαγωγή ξεκινάει το ρεπορτάζ που παρουσιάζει την ιστορία του Cody Saunders που γεννήθηκε με πρόβλημα στα νεφρά και πέθανε ανήμερα των 24ων γενεθλίων του:

Στο προφίλ του στο Facebook, ο Cody έγραψε πως έψαχνε ένα κορίτσι που θα τον αποδεχόταν γι’ αυτό που ήταν. «Ναι είμαι άσχημος». έγραψε τα Χριστούγεννα του 2015.

Ο Cody ζούσε με τους γονείς του σε ένα παλιό τροχόσπιτο, σε χώρο κατασκήνωσης στο Τενεσί. Όταν ήταν αρκετά καλά, δούλευε σε μια φάρμα με τον πατέρα του. Τάιζε τα ζώα, μετέφερε σανό, μάζευε μελάσα και την μετέφερε με ένα φορτηγό από τον έναν αχυρώνα στον άλλο.

Στις 2 Αυγούστου του 2016, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το σπίτι, μετά από μία ακόμη αιμοκάθαρση. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν να τον θάψουν ή να τον αποτεφρώσουν. Έτσι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Restore Life USA».

Ο οργανισμός πουλά σώματα που έχουν δωριστεί, είτε ολόκληρα, είτε όργανο – όργανο. Αποδέκτες είναι ερευνητές, πανεπιστήμια, ερευνητικές εγκαταστάσεις και άλλα.

Το Reuters μέσω δημοσιογράφου αγόρασε την σπονδυλική στήλη του Cody αλλά και ανθρώπινα κεφάλια

Για την συναλλαγή χρειάστηκαν μόνο μερικά mail, 300 δολάρια και η πληρωμή των μεταφορικών από τον αποδέκτη.

Εκτός από την σπονδυλική στήλη, το Reuters αγόρασε δύο ανθρώπινα κεφάλια από την Restore Life. Το καθένα κόστισε 300 δολάρια.

Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έλεγξε επίσης τον αγοραστή αφού αν το έκανε, θα διαπίστωνε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του Reuters.

Οι συμβουλές μιας ειδικού για τη νόμιμη διενέργεια του ρεπορτάζ

Για τη διενέργεια του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος συμβουλεύτηκε την Angela McArthur, διευθύντρια του προγράμματος δωρεάς οργάνων της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα.

Σκοπός ήταν κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ να μην παραβιαστεί κανένας νόμος και να μην κινδυνέψει κανένας.

Η διευθύντρια πήρε την σπονδυλική στήλη και τα κεφάλια που αγόρασε το Reuters στην ιατρική σχολή.

Η McArthur δήλωσε πως προβληματίστηκε πάρα πολύ με το πόσο εύκολα αγοράστηκαν ανθρώπινα μέλη. Αλλά και με την αποτυχία της Restore Life να δείξει την δέουσα επιμέλεια.

«Είναι σαν την Άγρια Δύση«, λέει η ίδια. «Ο καθένας θα μπορούσε να τα είχε παραγγείλει και να είχε ζητήσει να μεταφερθούν στο σπίτι του για οποιοδήποτε λόγο θα ήθελε«, συμπληρώνει.