Διπλωματική απάντηση Πουτζντεμόν σε Ραχόι - Ζητά 2μηνη διαπραγμάτευση!

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν προτείνει στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις, στην επιστολή που το έστειλε.
Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του, o Πουτζδεμόν περιλαμβάνει διάφορα έγγραφα, όπως ο Νόμος περί του Δημοψηφίσματος και η έκθεση της αστυνομίας για τα συμβάντα της 1ης Οκτωβρίου. Ακόμη στο κείμενό του υπερασπίζεται την οδό του διαλόγου και υπενθυμίζει ότι αποφάσισε να αναστείλει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για να ανοίξει μια διαδικασία, «δύο μηνών», ώστε να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Μαδρίτη.
Σύμφωνα με την El Pais κάνει υποβάλλει δύο προτάσεις: να σταματήσει η «καταστολή» εναντίον των Καταλανών πολιτών -αναφορά στην επέμβαση της αστυνομίας κατά την 1η Οκτωβρίου στο δημοψήφισμα των αυτονομιστών – και εναντίον της κυβέρνησής του, με άρση του ελέγχου των οικονομικών της περιφέρειας. Και ακόμη να επαναφέρει την ιδέα του διαλόγου ζητώντας από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι «έναν ειλικρινή διάλογο» και μια συνάντηση για την επίτευξη κάποιων πρώτων συμφωνιών.
«Η κατάσταση που ζούμε είναι τόσο ρευστή που απαιτεί επείγουσες πολιτικές λύσεις και απαντήσεις» σημειώνει κι υπενθυμίζει ότι στις 10 Οκτωβρίου έκανε «μια ειλικρινή προσφορά διαλόγου». «Δεν το έκανα ως απόδειξη αδυναμίας, αλλά ως μια ειλικρινή πρόταση για διάλογο, ώστε να βρούμε μια λύση για τη σχέση μεταξύ του ισπανικού κράτους και της Καταλονίας, η οποία ακροβατεί εδώ και πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει η Deutsche Welle, αν ο Πουτζντεμόν απαντούσε θετικά, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιούσε το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που ουσιαστικά θα οδηγούσε σε αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της περιοχής και σε διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου στην Καταλονία. Εάν πάλι ο Πουτζντεμόν έδινε αρνητική απάντηση, τότε θα έχανε την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς αυτή στηρίζεται στις ψήφους των νεομαρξιστών που ζητούν την άμεση διακήρυξη της ανεξαρτησίας.