Ο Κουρτς έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία - «Ανάσα» η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, νικητής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. “Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα” είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι “θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα”.

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. “Είναι πάρα πολύ νωρίς”, είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Συγχαρητήριο tweet του  Κ. Μητσοτάκη για τον νικητή των αυστριακών εκλογών

Συγχαρητήρια στο νικητή των αυστριακών εκλογών έδωσε με ανάρτηση στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 “Συγχαρητήρια στον @sebastiankurz για τη μεγάλη νίκη στις αυστριακές εκλογές. #AustrianElection”, έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το τέλος του συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία σήμανε το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο, που φέρνει τα δύο κόμματα να υπολείπονται κατά δύο μονάδες της απόλυτης πλειοψηφίας. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Die Welt, η μία έδρα των Πρασίνων κρίνεται από 12 ψήφους. Το αποτέλεσμα αποτελεί πάντως σε κάθε περίπτωση μεγάλη νίκη για το SPD, το οποίο αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στο κρατίδιο έπειτα από 19 χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1959.

Αναλυτικότερα: το SPD έλαβε ποσοστό 36,9% (+4,3%) και 55 έδρες, το CDU 33,6% (-2,4%) και 50 έδρες, οι Πράσινοι 8,7% (-5%) και 12 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (-2,4%) και 11 έδρες, ενώ η Αριστερά (Die Linke) 4,6% (+1,5%) και έμεινε εκτός κοινοβουλίου, αντιθέτως με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συγκεντρώνει 6,2% και εισέρχεται και σε αυτό το Κοινοβούλιο με 9 έδρες.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα, κυβερνητική πλειοψηφία μπορούν να συγκεντρώσουν ο «μεγάλος συνασπισμός» CDU και SPD, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU, SPD και FDP και ο συνασπισμός «φανάρι» μεταξύ SPD (κόκκινο), Πρασίνων (πράσινο) και FDP (κίτρινο).

Ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ επέρριψε μερίδιο ευθύνης για την ήττα στην Άγγελα Μέρκελ και στην στάση της το βράδυ των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου: «Το κλειδί για την ήττα στο Ανόβερο βρίσκεται δυστυχώς στο Βερολίνο τη νύχτα των εκλογών, όταν οι καταστροφικές απώλειες άνω του 8% ωραιοποιήθηκαν ως στρατηγική νίκη», δήλωσε ο κ. Στάιγκερ στην Bild και πρόσθεσε: «Οι χαμένοι των εκλογών, οι οποίοι εκείνο το βράδυ είπαν “καταλάβαμε”, σήμερα το βράδυ στο Ανόβερο κέρδισαν. Εκείνοι που δήλωσαν ότι τα έκαναν όλα σωστά, είναι αυτή τη φορά οι ηττημένοι». Η ίδια εφημερίδα άλλωστε κάνει λόγο για «επιστροφή» του SPD και «τεράστια κατάρρευση» του CDU, αλλά και για «σημαντική τροχοπέδη» στον δρόμο της κυρίας Μέρκελ για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος, καθώς ήδη οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα». «Ζουν», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel-Online, που αναφέρεται στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το SPD μετά την οδυνηρή ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές. «Τρίβουν τα μάτια τους. Το SPD μπορεί πράγματι ακόμη να κερδίζει. Το 154 ετών κόμμα δεν έχει ακόμη πεθάνει (…). Όλα καλά λοιπόν και ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να διασωθεί ως επικεφαλής του κόμματος; Τέλος πάντων. Οι τοπικές εκλογές είναι τοπικές εκλογές και αυτές οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία ήταν κάπως ιδιαίτερες από ό,τι είναι συνήθως οι εκλογές στα κρατίδια (…). Το CDU δεν είχε μεγάλη βοήθεια από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό, ο οποίος μετά την μεγαλοπρεπώς θαλασσωμένη εκλογική νίκη του έπρεπε πρώτα να περάσει από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ίδιο το αδερφό κόμμα, το CSU».

Μια «ανάσα για τον Σουλτς» είδε η Handelsblatt, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία αποτελεί καμπανάκι για τους Πράσινους, αλλά και ότι η νίκη του SPD αυξάνει τις πιθανότητες του Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του. «Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα βγάλει το λάθος συμπέρασμα από αυτό: δεν είναι πλέον ο άνθρωπος του μέλλοντος, αλλά μάλλον ο μεταβατικός άνθρωπος», καταλήγει η εφημερίδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung:

Κι όμως το SPD ζει ακόμη», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές, το κόμμα επιστρέφει. Και μπορεί στο Ανόβερο να απολαύσει μια δεύτερη άνοιξη προς το τέλος του φθινοπώρου». Σε άλλο κείμενο η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «το τέλος της εποχής Μέρκελ», επισημαίνοντας ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Καγκελάριος με 42% μπορούσε να μιλάει για μεγάλη απόδειξη εμπιστοσύνης. «Στο μεταξύ πρέπει να διαβάσει το αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές εκλογές και στην Κάτω Σαξονία ως σινιάλο ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής της: της εποχής της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ» σημειώνει ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι η τέταρτη και τελευταία θητεία της κυρίας Μέρκελ δεν θα είναι η πιο εύκολη. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «οι καιροί των επιτυχιών του CDU στα κρατίδια έχουν περάσει. Οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία είναι μια απογοήτευση και για την καγκελάριο Μέρκελ. Ήδη τώρα προσπαθούν στο Βερολίνο να αποτρέψουν τη ζημιά – κι από έναν πιθανό συνασπισμό Τζαμάικα».