Προθεσμία 5 ημερών έδωσε ο Ραχόι στην Καταλονία για να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ανεξαρτησία

Πέντε μέρες προθεσμία έδωσε ο Μαριάνο Ραχόι στον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, για να ξεκαθαρίσει τελικώς αν η περιφέρεια κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Η ομιλία Πουτζδεμόντ στο καταλανικό κοινοβούλιο την Τρίτη περισσότερο θόλωσε τα νερά παρά ξεκαθάρισε το τι πρόκειται να κάνει η περιφέρεια μετά το δημοψήφισμα, καθώς μεν κήρυξε την ανεξαρτησία αλλά «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση αυτόματα, ζητώντας να γίνει διάλογος.

Μιλώντας στo ισπανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε τελεσίγραφο στην Καταλονία. Τους έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, η οποία εκπνέει στις 10:00 τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευκρινίσουν αν κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και σε περίπτωση που η απάντησή τους είναι καταφατική, τότε τους δίνουν διορία άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσουν».

Σε περίπτωση που ο Πουτζδεμόντ επιμείνει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, κάτι που θα της επιτρέψει να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.