Guardian: Η Μέρκελ σημαδεύεται απ' την άνοδο της ακροδεξιάς - Τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ

Την πύρρειο νίκη της Μέρκελ, την πανωλεθρία Σουλτς και την ενίσχυση του ακροδεξιού-ρατσιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ και τονίζουν ότι τώρα όλα κρίνονται στις μετεκλογικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στην νέα Γερμανική κυβέρνηση.

«H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς», γράφει ο βρετανικός Guardian και επισημαίνει ότι οι πολιτικές συνεργασίες που θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνησης θα αναδείξουν και τον πολιτικό προσανατολισμό της Γερμανίας που θα επηρεάσουν την ίδια τη χώρα, την Ευρώπη και άλλες χώρες.

 

Η επίσης βρετανική The Times γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς», και εστιάζει στο σοκ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη από την είσοδο του AfD στη Βουλή.

 

Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι η διεθνής ατζέντα έλειπε από την προεκλογική συζήτηση και αυτό αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται “μεγάλη Ελβετία”, η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit», σχολιάζει.

Στον Γαλλικό Τύπο, η Figaro χαρακτηρίζει «πικρή» τη νίκη της Μέρκελ ενώ η Le Monde στέκεται στην άνοδο της ακροδεξιάς χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή για την Γερμανία».

 

“Μεγάλες απώλειες για την Ένωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD” γράφει στο εξώφυλλό της Die Welt:

 

Την ίδια ώρα το Spiegel ασκεί δριμεία επίθεση κατά της Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την «μητέρα του AfD: «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», αναφέρει σε άρθρο της.

Ενώ η επίσης γερμανική Taz.die tageszeitung γράφει: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ».