Λονδίνο: Γεμάτη καρφιά & βίδες η βόμβα που έβαλε ο ISIS - Συνελήφθη 18χρονος

Ένας 18χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Ντόβερ από Βρετανούς αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του μετρό του Λονδίνου.

Η αστυνομία τόνισε ότι η σύλληψη αυτή είναι “σημαντική” και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται. Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη σύλληψη του νεαρού ή την ταυτότητά του.

Πάντως σοκάρει το γεγονός ότι χθες το Λονδίνο γλίτωσε από μεγάλη τραγωδία, καθώς η βόμβα μέσα στο βαγόνι που τελικά ήταν ελαττωματική και δεν εξερράγη εξολοκλήρου ο μηχανισμός της, ήταν γεμάτη με καρφιά και βίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η βόμβα περιείχε το TATP, ένα εκρηκτικό που είναι γνωστό ως “Μητέρα του Σατανά”.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση στο μετρό του Λονδίνου στο Parsons Green, όμως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq. Μάλιστα λίγα 24ωρα νωρίτερα, τζιχαντιστές είχαν αναμεταδώσει ένα βίντεο για το πώς μπορείς να κατασκευάσεις βόμβα στην κουζίνα του σπιτιού σου, προτρέποντας τους πιστούς να επιτεθούν σε τρένα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε βαγόνι, ανέρχονται στους 29. Η αυτοσχέδια ωρολογιακή βόμβα που εξερράγη, ήταν τοποθετημένη μέσα σε πλαστικό δοχείο σε ισοθερμική σακούλα του σούπερ-μάρκετ σε βαγόνι συρμού του λονδρέζικου υπόγειου.

Η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλεϊ.

Ο αξιωματικός διευκρίνισε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

«Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη έρευνα που συνεχίζεται σε ταχείς ρυθμούς» είπε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των υπόπτων».

Την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στην χώρα, μετά την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέι, σε «κρίσιμο» από «σοβαρό». Το επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών: “Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες” τόνισε η Μέι. Επιπλέον, περισσότεροι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στη Βρετανία για την αποτροπή επιθέσεων, όπως επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του προς τους τραυματίες και «υποσχέθηκε τη συνέχεια της στενής συνεργασίας με τη Βρετανία με στόχο την αποτροπή επιθέσεων παγκοσμίως οι οποίες στοχοθετούν αθώους πολίτες και στη μάχη κατά του εξτρεμισμού» τόνισε η αμερικανική προεδρία