Τζον Κέρι: Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια για το φυσικό αέριο

Στη Σόφια βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι σε μια επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας για την αντιμετώπιση του θέματος της απεξάρτησης του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών του ΝΑΤΟ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας – ο οποίος στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ευρώπη αύριο θα βρεθεί στο Παρίσι –  πρόκειται να συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το φθινόπωρο μετά από μήνες πολιτικής κρίσης.

«Η Βουλγαρία είναι μια σύμμαχος που χρειάζεται ισχυρή υποστήριξη προς το παρόν. Η οικονομία είναι υποτονική και έχει σημαντικά προβλήματα ενεργειακής εξάρτησης», είπε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.«Δεν είναι καλό για ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ να εξαρτάται κατά 85% από μια μόνο χώρα για το φυσικό αέριο», δήλωσε πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βουλγαρία εξαρτάται έως και 85% από τη Ρωσία για την προμήθεια του φυσικού αερίου της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σόφια συμμετείχε στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που επικρίθηκε έντονα από τις Βρυξέλλες, με την Μόσχα τελικά να το ακυρώνει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Τζον Κέρι θα συζητήσει επίσης το ζήτημα της οικοδόμησης ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα από την αμερικανική Westinghouse στο βουλγαρικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας θα είναι επίσης η καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.