Χιούστον: Eκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών λόγω της κακοκαιρίας - Στο νοσοκομείο 10 άτομα

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για εκρήξεις στο εργοστάσιο με χημικά στο Χιούστον που είχε πλημμυρίσει απ’ τον τον τυφώνα.

Το εργοστάσιο, που παράγει οργανικά υπεροξείδια, βρίσκεται στην Αρκέμα και τη νύχτα σημειώθηκαν 2 εκρήξεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άτομα να μεταφερθούν σε νοσοκομεία αφού εισέπνευσαν το χημικό νέφος.

Οι απανωτές εκρήξεις έγιναν αργά την νύχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Οι αρχές φοβόντουσαν και είχαν προειδοποιήσει ότι θα γίνει μια έκρηξη ή φωτιά, αφού τα νερά μέσα στο κτίριο είχαν φτάσει το 1,80 μέτρα Το εργοστάσιο χημικών υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ κι έχασε τη δυνατότητα να κρατάει στην ψύξη ασταθείς χημικές ενώσεις

Έτσι το εργοστάσιο και οι γειτονικές εκτάσεις, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμιση μιλίου, είχαν εδώ και μέρες εκκενωθεί.

Παρόλ’ αυτά, ο κόσμος ακόμη και τόση απόσταση μακριά, είχε συμπτώματα ζάλης και ναυτίας, λόγω του χημικού νέφους.

 

Ο γαλλικός όμιλος Arkema σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε πριν από λίγο τις δύο εκρήξεις και προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν και νέες: “Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ενήμεροι ότι τα προϊόντα φυλάσσονται σε πολλούς χώρους του εργοστασίου και ότι παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερες εκρήξεις. Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε”.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.