Σαρώνει ο τυφώνας Χάρβεϊ-Σε "κατάσταση φυσικής καταστροφής" το Τέξας (φωτό+video)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο η Πολιτεία του Τέξας κηρύσσεται σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε πλέον στο έδαφός της, ενισχυμένος στην κατηγορία 4. Πλέον έχει φτάσει στην πόλη Κόρπους Κρίστι του Τέξας, όπου και έχει προκαλέσει ζημιές σε κτήρια και διακοπές ρεύματος.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, που ενισχύθηκε φθάνοντας στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ομοσπονδιακούς πόρους για την αντιμετώπιση του Χάρβεϊ ζητάει ο κυβερνήτης του Τέξας

Εν τω μεταξύ χθες ο  κυβερνήτης του Τέξας ζήτησε χθες  από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενόψει του τυφώνα Χάρβεϊ και ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής θα επιτρέψει στις αρχές να αποδεσμεύσουν ομοσπονδιακούς πόρους, πριν καν φτάσει ο Χάρβεί στα παράλια του Τέξας, κάτι που αναμένεται να γίνει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο,  είχε πει  ο σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Μπόσερτ.

.Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, είπε ότι ο Χάρβεϊ είναι “ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος” τυφώνας, προειδοποιώντας ότι η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει “μεγάλη καταστροφή”.

“Το κατεπείγον μήνυμά μου στους συμπατριώτες Τεξανούς είναι, αν ζείτε σε περιοχή όπου έχει διαταχθεί εκκένωση πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτή τη συμβουλή και να φύγετε μακριά όσο ακόμη μπορείτε” είπε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φεύγουν εθελοντικά. Ματαιώθηκαν επίσης τα μαθήματα, σήμερα και την Δευτέρα, σε δεκάδες σχολεία κατά μήκος των ακτών, σε μια περιοχή από το Κόρπους Κρίστι μέχρι το Γκάλβεστον, όπου ζουν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ αλλά στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τέξας, όπως είπε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ