Β.Κορέα: Αυστηρές προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ- Ψυχραιμία συνιστούν ΟΗΕ-Ρωσία

Αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η σύγκρουση – προς το παρόν σε λεκτικό επίπεδο – ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, μετά και το δημοσίευμα της Washington Post που έκανε λόγο για ταχεία εξέλιξη της ασιατικής χώρας σε πυρηνική δύναμη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε νωρίτερα την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα ότι πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να «οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος της» και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο Μάτις αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς παλαιότερα είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να απαντήσει στην Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο κάθε στρατιωτική λύση θα είχε «τραγικές επιπτώσεις σε μια απίστευτη κλίμακα».

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρέπει να σταματήσει να απομονώνεται και να παραιτηθεί από κάθε απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

«Η ΛΔΚ πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη σχετικά με ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των πολιτών της» τόνισε ο Τζιμ Μάτις.

Προβληματισμός ΟΗΕ – Ρωσίας

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί για την «κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, σημείωσε εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και προβληματίζεται για την κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία ευελπιστεί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να απόσχουν από ενέργειες που θα εξωθούσαν τη Βόρεια Κορέα σε επικίνδυνες κινήσεις, δήλωσε εκ μέρους της Μόσχας ο πρεσβευτής της ΕΡωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζιγια, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει διάλογος για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Η σθεναρή επιθυμία μας είναι οι ΗΠΑ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απόσχουν από κάθε κίνηση που θα προκαλούσε κάποιο άλλο μέρος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα ήσαν επικίνδυνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ