Στο "φως" οι διάλογοι Τραμπ με τους ηγέτες Μεξικού και Αυστραλίας

Στο φως έφερε γραπτές αποδελτιώσεις των διαλόγων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, με τους ηγέτες Μεξικού και Αυστραλίας η εφημερίδα Washington Post, με τις συνομιλίες να αναμένεται να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στο επιτελείο του Λευκού Οίκου.

Ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής του αμερικανικού κράτους φαίνεται να παραδέχεται στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ότι οι συνεχείς δεσμεύσεις του στην προεκλογική περίοδο ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την έγερση τείχους στα σύνορα των δύο χωρών τον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση μετά την εκλογή του, ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας στον Μεξικανό ομόλογό του ότι «το τείχος είναι το λιγότερο σημαντικό ζήτημα το οποίο συζητούμε».

Ζητεί επίσης από τον κ. Πένια Νιέτο να σταματήσει να δηλώνει δημόσια ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτε για το συγκεκριμένο τείχος, ώστε ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ να μην έρχεται πολιτικά σε δύσκολη θέση.

«Είναι τρελό»

Ακόμη πιο «ζουμερός» είναι ο διάλογος του προέδρου των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ. Ο Ντ. Τραμπ διαμαρτύρεται εξαρχής στον επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης για τη συμφωνία των δύο χωρών επί προεδρίας Ομπάμα, με βάση την οποία οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δεχθούν 1.250 μετανάστες, κυρίως από χώρες της Ασίας, οι οποίοι θα εκδιώκονταν από την Αυστραλία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η συμφωνία αυτή «θα τον σκοτώσει», εάν εφαρμοστεί, καθώς θα τον κάνει να μοιάζει πολιτικά αδύναμος, την πρώτη κιόλας εβδομάδα άσκησης των καθηκόντων του και θα αναιρέσει την διακηρυγμένη πολιτική του κατά της νέας μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.
Στην προσπάθεια του Αυστραλού πρωθυπουργού να τον πείσει ότι, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τη συμφωνία Ομπάμα, θα πρέπει να την τηρήσει, ο κ. Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς πόσο «ηλίθια» είναι η συμφωνία για την υποδοχή μεταναστών και τονίζει ξανά και ξανά ότι αυτό θα το πει δημόσια.

Σχεδόν έξαλλος στο τέλος της συζήτησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει στον Μάλκομ Τέρνμπουλ ότι το συγκεκριμένο τηλεφώνημα ήταν το χειρότερο που είχε εκείνη την ημέρα, σε αντίθεση με τον τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, που ήταν «ευχάριστο».

Όταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προσπαθεί να αλλάξει θέμα και να μιλήσει μαζί του για τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, ο Ντ. Τραμπ τον αγνοεί επιδεικτικά και ψελλίζει, προφανώς αναφερόμενος στο προηγούμενο θέμα, «…είναι τρελό». Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει το τηλεφώνημα, αποχαιρετώντας απότομα τον κ. Τέρνμπουλ.

Πηγή: naftemporiki.gr