Ερντογάν: Η υποκρισία της Δύσης ενόχλησε τον τουρκικό λαό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης “να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό”, σε άρθρο του στον Guardian, ενώ επιτίθεται στις χώρες, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, δεν στήριξαν τον αγώνα κατά του πραξικοπήματος:

«Δεν είναι δυνατόν να συγχωρέσουμε την προδοσία του πραξικοπήματος. Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα οι φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», γράφει ο Ερντογάν στη βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

“Οι σκληρές επικρίσεις για τις προσπάθειες εντοπισμού και απομάκρυνσης από τον κρατικό μηχανισμό των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκαλούν ερωτηματικά για τη στήριξη της Δύσης στη Δημοκρατία και στην ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε άλλο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Σαμπάχ χαρακτηρίζει την 15η Ιουλίου μέρα «Αναγέννησης» της Τουρκίας και αντιδρά σε όσους θεωρεί ότι υποστηρίζουν τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος: «Το πραξικόπημα μας έδειξε τους πραγματικούς μας φίλους” τονίζει.