ΑΟΖ Κύπρου - ΝΑΥΤΕΞ: Zώνη ασφαλείας 500 μ. γύρω από την εξέδρα γεώτρησης

Αύριο θα φτάσει στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Γι΄ αυτό κι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε τη σχετική οδηγία προς τους ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ), ενημερώνοντας ότι
γύρω από την εξέδρα γεώτρησης “West Κapella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με τη οδηγία «ΝΑΥΤΕΞ», απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο και η είσοδος σε αυτή τη ζώνη.

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI θα φθάσει αύριο Τετάρτη, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.