Βρυξέλλες: Γνωστός στις Αρχές για σεξουαλικά αδικήματα ο τρομοκράτης! (φώτος+βίντεο)

 

Στη διπλή επίθεση του Μαρτίου του 2016 ταξίδεψαν οι μνήμες χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, όταν άνδρας επιχείρησε να ενεργοποιήσει  εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο σταθμό των τρένων στην Grand Place.

 

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, είπε πως ο τρομοκράτης έχει ταυτοποιηθεί, οι αρχές ξέρουν το όνομά του αλλά δεν το δίνουν στη δημοσιότητα: «Η ταυτότητα του τρομοκράτη είναι γνωστή. Μπορέσαμε να τον ταυτοποιήσουμε», δήλωσε ο Γιαμπόν στο βέλγικο τηλεοπτικό σταθμό RTBF.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εξερράγη η βόμβα που έφερε ο δράστης, ο Βέλγος υπουργός απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη». Όμως πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες».

Την ίδια ώρα βελγικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι πρόκειται για 37χρονο από την “πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη”, το Μόλενμπεκ και γνωστό στις αρχές για σεξουαλικά αδικήματα!

Χθες ο  τρομοκράτης, ζωσμένος με εκρηκτικά, στεκόταν κοντά στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, και  φώναξε στα αραβικά «Αλλάχ ακμπάρ» ( ο Αλλάχ είναι μεγάλος) πριν επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τον πυροκροτητή ο οποίος – ευτυχώς – έπαθε εμπλοκή και δεν εξερράγη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους στρατιώτες να πυροβολήσουν τον δράστη και να τον εξουδετερώσουν.

Η έκρηξη «θεωρείται μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Εργαζόμενος στο σταθμό είπε: «Κατέβηκα στον σταθμό. Κάποιος έκανε φασαρία. Τελικά φώναξε “Αλλάχ ακμπάρ” και ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που είχε σε μια βαλίτσα Εγώ βρισκόμουν πίσω από έναν τοίχο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Δεν ήταν πολύ μεγάλη αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πολύ μεγάλος. Ο κόσμος άρχιζε να τρέχει να ξεφύγει».

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης φορούσε λευκό πουκάμισο και τζιν παντελόνι.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μάλιστα τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η φλόγα που προκλήθηκε από την πυροδότηση των εκρηκτικών του τρομοκράτη.

 

 

Καπνοί στον σταθμό λίγα λεπτά μετά την έκρηξη:

 

 

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε από τους στρατιώτες που βρέθηκαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη κι είναι νεκρός.

 

Βελγικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πεποίθηση των αρχών είναι πως ο άνδρας είχε βόμβα με καρφιά η πυροδότηση της οποίας απέτυχε. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι είχε πάνω του και γιλέκο με εκρηκτικά το οποίο δεν πυροδότησε. Πιθανότατα γι’ αυτό η σορός του απομακρύνθηκε μετά από ώρα προκειμένου πρώτα οι πυροτεχνουργοί να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος.

 

Οι είσοδοι του κεντρικού σταθμού στις Βρυξέλλες έκλεισαν άμεσα και ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν  τόσο στον κεντρικό σταθμό, όσο και στην Grand Place.