Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: «Τρέξτε να σωθείτε, μαχαιρώνουν και πυροβολούν»

Ο τρόμος «σκέπασε» και πάλι τη Βρετανία. Ο εφιάλτης επέστρεψε. Η Γέφυρα του Λονδίνου και το Μπόροου Μάρκετ τη νύχτα του Σαββάτου, λίγα λεπτά πριν τη 01:00 (ώρα Ελλάδος) βάφτηκε με αίμα στο όνομα του Αλλάχ.

Δέκα νεκροί(επτά θύματα και οι τρεις δράστες), 48 τραυματίες, οκτώ λεπτά τρόμου σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση που αναστατώνει ξανά το Λονδίνο, πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Αίμα και κορμιά παντού, τους μαχαίρωναν με μανία, τους πετούσαμε καρέκλες», «Τρέξτε να σωθείτε, μας πυροβολούν», «Βοηθήστε μας, μας σκοτώνουν», «Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι». Αυτές είναι λίγες, μόνο από τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες που έρχονται ώρα με την ώρα στο φως της δημοσιότητας από τον ξένο Τύπο.

Irene Smith. Μια γυναίκα που ζει κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου περιγράφει με λεπτομέρεια όσα άκουσε. «Λίγα λεπτά μετά τη μια το ξημέρωμα, στις 01:15 συγκεκριμένα, άκουσα έναν δυνατό πυροβολισμό. Μετά από 45 λεπτά άλλον έναν. Τότε, άκουσα φωνές. Τρέξτε να σωθείτε. Άνθρωποι στα παράθυρα προσπαθούσαν να δουν τι έχει συμβεί. Η περιοχή περικυκλώθηκε αμέσως από την αστυνομία. Ανατρίχιασα στο άκουσμα. ”Τρέξτε να σώσετε τις ζωές σας”. Όλοι έκλαιγαν».

Jo Wace: Ο 64χρονος δάσκαλος είχε μόλις διασχίσει την Γέφυρα, μαζί με έναν φίλο του. «Μόλις είχαμε παρακολουθήσει την παράσταση ”Ρωμαίος και Ιουλιέτα” στο ”Global Theatre”. Στις 10:20 το βράδυ πίναμε ποτό σε μια παμπ, όταν πέρασε μπροστά από τα μάτια μας ένα τρομαγμένο ανθρώπινο ”κύμα”. Σταμάτησε ένας και μας λέει: ”Τρέμουν τα χέρια μου. Ένα βαν έπεσε πάνω στο πλήθος”. Κοντά στη Γέφυρα υπήρχε κόσμος που έβγαζε selfies, δίχως να γνωρίζει τι εκτυλίσσεται ακριβώς δίπλα του…

Felipe Vaiano: Σερβιτόρος σε εστιατόριο στο Μπόροου Μάρκετ. «Ξαφνικά, εκεί που καθαρίζαμε τα τραπέζια, έντρομο πλήθος έμπαινε στο μαγαζί, κλαίγοντας, σε κατάσταση πανικού. Δεν μπορούσαν να βγάλουν λέξη. Κλειδώσαμε, αμέσως τις πόρτες. Έπειτα από λίγα λεπτά, μας απομάκρυνε όλους η αστυνομία από την περιοχή.

Ένας οδηγός ταξί, που συστήθηκε ως Chris, περιγράφει: «Αυτό που είδαν τα μάτια μου ήταν κάτι πολύ άρρωστο. Δεν ήξερα τι να κάνω. Πώς να αντιδράσω. Το μόνο που έκανα, έσυρα δύο κορίτσια μακρυά από το σημείο για να σωθούν».

Ένας σεφ, περιέγραψε τη στιγμή που είδε δύο άντρες με μεγάλα μαχαίρια να μπαίνουν στο εστιατόριο.

«Μαχαίρωναν τους ανθρώπους. Αστυνομικοί έφευγαν, τρέχοντας. Ο άντρας με το μαχαίρι σκότωσε δύο ανθρώπους. Του φωνάζαμε ”σταμάτα” και ο κόσμος του πετούσε καρέκλες».