Σε λάθος του πιλότου οφείλεται πιθανότατα η συντριβή του Tupolev στη Μαύρη Θάλασσα

Η συντριβή ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 92 άνθρωποι, προκλήθηκε πιθανότατα από λάθος του κυβερνήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

“Η αιτία του δυστυχήματος ίσως είναι ο αποπροσανατολισμός του κυβερνήτη, κάτι που οδήγησε σε λάθη” αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία αναμετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει τις πρώτες υποψίες που είχαν διατυπώσει οι ειδικοί ερευνητές που τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα μιλούσαν για λάθος του πιλότου. Στο πλαίσιο των ερευνών τους πάντως εξέτασαν και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα ή να ήταν κακής ποιότητας η κηροζίνη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο κυβερνήτης Ρομάν Βολκόφ επέδειξε συμπεριφορά “όχι απλώς παράξενη αλλά αυτοκτονική”, έλαβε “χαοτικές” αποφάσεις και αγνόησε τις ενδείξεις των οργάνων πτήσης. Μετά την απογείωση ο πιλότος έκανε μια σειρά από λάθη, για παράδειγμα έκλεισε πολύ νωρίς τα πτερύγια άνωσης. Εβδομήντα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση “το αεροπλάνο και όλοι οι επιβάτες του ήταν καταδικασμένοι: πετούσαν σε ύψος μόλις 90 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και ακόμη και ένας πολύ έμπειρος πιλότος δεν θα μπορούσε να τους σώσει” γράφει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θέλησε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας.

Στις 25 Δεκεμβρίου, το Tupolev-154 του ρωσικού στρατού εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι. Συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 92 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 μέλη της περίφημης Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, δημοσιογράφοι της ρωσικής τηλεόρασης και μια γιατρός, γνωστή για το ανθρωπιστικό έργο της.

Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στη Συρία όπου η Χορωδία θα έδινε συναυλία για την Πρωτοχρονιά στην αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ όπου σταθμεύουν οι Ρώσοι πιλότοι, οι στρατιώτες και τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.