Αυτός είναι ο βομβιστής του Μάντσεστερ - Είχε εκπαιδευτεί ως τρομοκράτης στη Μέση Ανατολή

Ο 22 ετών Σαλμάν Αμπέντι από την Τρίπολη της Λιβύης, είναι αυτός που αιματοκύλησε το Μάντσεστερ Αρένα.

Τη φωτογραφία του έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ οι Βρετανικές Αρχές – μία φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν χρόνια και όπου ο Αμπέντι είναι μέσα σε τζαμί.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο δράστης ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές. Δεν είχε εμπλακεί ως τώρα σε κάποια παράνομη ενέργεια, αλλά αντιμετωπιζόταν ως περιφερειακό πρόσωπο – όπως και ο Χαλίντ Μασούντ που είχε επιτεθεί με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.

Ο Σαλμαν προερχόταν απο βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική οικογένεια. Τόσο ο δράστης όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα.

Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.
Ο Αμπέντι ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού που μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ.

Όμως σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Αμπέντι είχε εκπαιδευτεί ως τρομοκράτης σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η αστυνομία σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian έχει στη διάθεσή της βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον Αμπέντι να μπαίνει μέσα στο Manchester Arena για να πυροδοτήσει τη βόμβα. Κατά το δημοσίευμα ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χειροποίητος και «ανώριμος» κατασκευάστηκε στη Βρετανία και ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα.