Μεγαλύτερες κυβερνητικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις προωθεί η Τερέζα Μέι

Μια σειρά προτάσεων προκειμένου η Βρετανική κυβέρνηση να έχει πιο ενεργό ρόλο στη λειτουργία των βρετανικών επιχειρήσεων παρουσίασε σήμερα η Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βάλει όρους στην εξαγορά βρετανικών εταιριών από ξένες επιχειρήσεις, να λάβει αυστηρά μέτρα για τις αυξανόμενες αποδοχές των διευθυντικών στελεχών και να ενισχύσει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια των εταιρειών.

“Οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων” δήλωσε χαρακτηριστικά, μακρυά από τη λογική της ελεύθερης αγοράς.

Η Μέι τόνισε πως θα διασφαλίσει ότι “καμία ξένη εταιρία που θα εξαγοράζει βρετανικές υποδομές στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, άμυνας και ενέργειας δεν θα υπονομεύσει την ασφάλεια ή την παροχή βασικών υπηρεσιών”.

Βάσει του σχεδίου της Μέι, τα πακέτα αποδοχών υψηλόβαθμων στελεχών θα υπόκεινται στην αυστηρή ετήσια έγκριση των μετόχων και οι εταιρίες θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ποσοστιαία σχέση των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών προς τους μισθούς του χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού.

Οι Συντηρητικοί έχουν τονίσει, ότι οι εταιρίες που θέλουν να εξαγοράσουν βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους από την αρχή της διαδικασίας υποβολής προσφοράς και όλες οι υποσχέσεις θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές.

Παράλληλα η Μέι, παρουσίασε τα σχέδια της για μια πιο δυναμική εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια των εταιριών, σε μια κίνηση που παραπέμπει περισσότερο σε Αριστερό πολιτικό…