Γαλλία: Ο Ολάντ παρέδωσε στον Μακρόν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

O Φρανσουά Ολάντ αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, αφού προηγουμένως παρέδωσε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στον διάδοχό του μερικά κρατικά απόρρητα, μεταξύ των οποίων και τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο νεώτερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί μπροστά από ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Ο Ολάντ τον υποδέχθηκε χαμογελαστός κάτω από τα φλας εκατοντάδων φωτογράφων και εικονοληπτών που βρίσκονται στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

H Μπριζίτ Μακρόν φτάνει στο προεδρικό Μέγαρο

Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η Μπριζίτ Μακρόν, η σύζυγος του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας, για να παρευρεθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ.

Την Μπριζίτ Μακρόν, η οποία φορά φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, υποδέχθηκε ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια η μέλλουσα πρώτη κυρία πέρασε σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κατοικεί στο Ελιζέ μαζί με τη σύζυγό του, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια επίσημη θέση Πρώτης Κυρίας. Μέχρι τώρα οι σύζυγοι των προέδρων δεν είχαν κάποιο επίσημο καθεστώς, παρόλο που διέθεταν συνεργάτες.